Hoe zit het nu echt met die lockdown in Spanje?

July 07, 2020

De afgelopen dagen logen de krantenkoppen er niet om. "Spanje opnieuw in lockdown!", "200.000 mensen in quarantaine", "Code oranje voor reizen naar Spanje",... Als we al dit nieuws letterlijk moeten nemen, dan lijken we terug bij af te zijn. Gedaan met reizen, terug allemaal in ons kot. Gelukkig is dit NIET het geval. Laten we alle sensatie even voor wat het is en kijken wat er werkelijk aan de hand is. Reizen naar Spanje blijft mogelijk.

Enkel het district El Segria (provincie Lerida) en het district A Mariña (provincie Lugo) zijn weer in quarantaine (zie kaart). Tot minstens 11 juli is het niet mogelijk deze gebieden binnen te komen of te verlaten. Maar verder zijn de Spaanse binnengrenzen zonder restricties geopend voor bezoekers afkomstig van de Schengenzone en je kan je vrij bewegen in Spanje.

 

 

Ongenuanceerd en senstationeel

De quarantaine van een district van Catalonië is een goed voorbeeld van hoe de communicatie-escalatie kan verlopen. De Catalaanse stad Lleida en de onmiddellijke omgeving werd in lock down geplaatst. Op 4 juli besloot de Catalaanse regering het district El Ségria, in de provincie Lerida, in quarantaine te plaatsen. Het gaat om 200.000 mensen, in een gebied met 38 steden en gemeenten. Vergelijkbaar met groot-Leuven zeg maar.

Als je het nieuws goed uitpluist, kom je te weten dat het, net zoals in Duitsland, om heel specifieke omstandigheden gaat: 400 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, vooral bij seizoenarbeiders in de fruitpluk. Even een VRT quote: “Zij wonen dikwijls in miserabele, onhygiënische omstandigheden, vaak met te veel mensen samen in kleine ruimtes.” Ook : “Er was al weken voor gewaarschuwd dat dit gevaarlijk kon zijn, in deze corona-tijden."

Het reisadvies voor het land Spanje werd prompt op oranje gezet door Buitenlandse Zaken België. 

En toch: in geen enkele toeristische streek in Spanje is er de afgelopen dagen ook maar een spoor van een heropduikend corona virus gemerkt. Logisch ook, want al deze plaatsen en regio’s hebben stringente maatregelen genomen, rekening houdend met een inkomende stroom van toeristen. Het verhaal is dus veel genuanceerder.

 

Veiligheid van de reizigers primeert

De Spaanse autoriteiten hebben strikte gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Spanje aankomen. Zij moeten een document invullen waarin zij hun vertrekplaats aangeven en of ze met het virus in contact zijn geweest. Dit document kan ingevuld worden op de website www.spth.gob.es  vóór de start van de reis (de applicatie voor telefoon is nog niet beschikbaar in België). Een deel van het formulier met vragen over de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden in de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na het invullen en ondertekenen van het formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Nadien wordt bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming de QR-code opgevraagd, je temperatuur gemeten en een visueel onderzoek uitgevoerd vooraleer je het land binnen mag. Als een van beide testen niet met succes wordt doorstaan, volgt er een grondiger medisch onderzoek, dat kan leiden tot een verplichte quarantaine of een verwijzing naar de lokale gezondheidszorg.

 

Dit zijn de 13 luchthavens waar momenteel internationale vluchten aankomen/vertrekken:

  • Josep Tarradellas Barcelona-El Prat

  • Gran Canaria

  • Adolfo Suarez Madrid-Barajas

  • Málaga-Costa del Sol

  • Palma de Mallorca

  • Sevilla

  • Menorca

  • Ibiza

  • Lanzarote-César Manrique

  • Fuerteventura

  • Tenerife Sur

  • Alicante-Elche

  • Valencia