Madeira breidt het zeereservaat van de Savage Islands uit

January 13, 2022

De regering van Madeira heeft aangekondigd dat het zeereservaat rond de Savage-eilanden (Ilhas Selvagens) zal worden uitgebreid tot 12 zeemijl.

Deze uitbreiding zal het grootste volledig beschermde zeereservaat in de hele Noordelijke Atlantische Oceaan en Europa creëren.

Het besluit valt samen met de vijftigste verjaardag van de uitroeping van de afgelegen eilandjes tot natuurreservaat, gelegen op 280 kilometer ten zuiden van het vasteland van Madeira, voor de kust van Noordwest-Afrika.

Het natuurgebied was een van de eerste beschermde gebieden in Portugal.

Alle soorten in het reservaat zullen volledig worden beschermd tegen visserij of andere winningsactiviteiten.

Onderzoekers van Oceano Azul hebben samengewerkt met de Waitt Foundation en National Geographic Pristine Seas om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, dat de behoefte aan een reservaat ondersteunt.

De wateren rond deze eilanden zijn een vitale doorgang voor migrerende vissen en zoogdieren, terwijl de wateren in de buurt van de kusten van de eilanden essentiële kraamkamers bieden.

De groepen benadrukten het belang van de uitbreiding, aangezien slechts minder dan acht procent van de oceaan momenteel wordt beschermd.

Het is te hopen dat dit anderen zal inspireren om soortgelijke maatregelen te nemen om onze oceanen te behouden.

De Savage Islands zijn ruig en onherbergzaam, alleen bewoond door rangers.

Ze zijn een belangrijk broedpunt voor de grootste broedkolonie van de Atlantische Oceaan van Cory's Shearwaters en ook de thuisbasis van de endemische Selvagens Gecko.

Deze aankondiging volgt op de erkenning van Porto Santo als UNESCO-biosfeerreservaat in 2020, zowel op het land als op zee.