Melia Hotels voorkomt 30 ton voedselverspilling dankzij samenwerking met Too Good To Go

September 10, 2024

Melia Hotels International zet grote stappen in de strijd tegen voedselverspilling dankzij hun samenwerking met de Too Good To Go-app. Sinds de start van dit initiatief in 2019 heeft de hotelketen maar liefst 30 ton aan voedselverspilling weten te voorkomen. Dit succes is te danken aan een project dat begon in een aantal hotels in steden als Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Sevilla, de Canarische Eilanden en Málaga. Inmiddels neemt 25 procent van de Spaanse hotels van Melia deel aan dit programma.

De samenwerking biedt hotelgasten de mogelijkheid om dagelijks “verrassingspakketten” te kopen via de Too Good To Go-app. Deze pakketten bevatten overgebleven producten van de ontbijtbufetten van de deelnemende hotels en worden tegen een gereduceerde prijs aangeboden. Hierdoor weten klanten niet alleen een goede deal te bemachtigen, maar dragen ze ook bij aan het verminderen van voedselverspilling. Tot nu toe zijn er zo'n 30.000 voedselpakketten verkocht, wat neerkomt op een besparing van 81 ton aan CO2-uitstoot.

Too Good To Go, opgericht in Denemarken in 2015, heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een belangrijke speler in de horeca. Door samen te werken met hotelketens zoals Radisson en Melia, helpt de app bij het herverdelen van overtollig voedsel, wat een enorme impact heeft op zowel de industrie als het milieu.

Marie Lindström, algemeen directeur van Too Good To Go in Spanje, benadrukt het belang van gezamenlijke inspanningen in de strijd tegen voedselverspilling. Ze wijst erop dat alleen al in Spanje jaarlijks bijna 8 miljoen ton voedsel verloren gaat, wat bijdraagt aan wel 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het feit dat grote merken zoals Melia zich inzetten voor dit doel, is volgens Lindström een hoopvol signaal dat de sector zich steeds bewuster wordt van de noodzaak om voedselverspilling aan te pakken en bij te dragen aan een groener en duurzamer planeet.

Deze samenwerking maakt deel uit van Melia’s bredere duurzaamheidsstrategie. Zo openden zij in 2022 het eerste klimaatneutrale luxehotel op Menorca. Hiermee toont de hotelgroep hun toewijding aan duurzaamheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk, wat aansluit bij de groeiende vraag van zowel consumenten als de samenleving naar groenere oplossingen binnen de hospitality-industrie.

Het initiatief van Melia en Too Good To Go is een inspirerend voorbeeld van hoe de horeca concrete stappen kan zetten om voedselverspilling te verminderen en de planeet duurzamer te maken.