Sneller naar Schiphol met de ICNG-B

December 12, 2022

NS (Nederlandse Spoorwegen) en het Belgische NMBS werken samen aan een initiatief om passagiers vanaf 2024 sneller naar Nederland te laten reizen. De trip van Brussel naar Amsterdam duurt nu nog 2.52 uur, maar het objectief is om de reistijd met een half uur te verkorten. De nieuwe trein is met een topsnelheid van 200 km/uur namelijk sneller dan de huidige treinen (max 160 km/uur). Bovendien komen de omwegen via Breda en Brussels Airport te vervallen.

Om ervoor te zorgen dat Brussels Airport wel per trein vanuit Nederland bereikbaar blijft, en Breda een rechtstreekse verbinding houdt met België, gaat de NMBS een nieuwe treinverbinding opstarten. Die krijgt min of meer dezelfde route als de huidige IC Brussel, maar rijdt in de plannen vanuit België niet verder dan Rotterdam. Schiphol en Brussels Airport zullen daardoor niet meer per trein verbonden zijn, zoals het er nu naar uitziet, maar dat kan nog veranderen.

Of het al lukt om dit allemaal direct met de instroom van de ICNG-B te realiseren, eind 2024, is overigens nog onduidelijk. Er is dus een kans dat de nieuwe treinen eerst nog via de huidige route van de IC Brussel gaan rijden voordat ze versneld worden. Maar als dit over enkele jaren gerealiseerd is, dan kunnen reizigers in een kleine twee uur met de NS van Schiphol naar Brussel reizen en vice versa. Daardoor wordt de reistijd niet veel langer dan met de Thalys. Dat is momenteel de enige optie voor reizigers die snel met de trein tussen Schiphol en Brussel (of Antwerpen) willen reizen, maar door de vaak hoge ticketprijzen en reserveringsplicht is dat niet altijd een aantrekkelijke optie.

 

foto@NS