Zijn we op weg naar eenduidige kleurcodes binnen Europa?

September 08, 2020

De Europese Commissie wil een eenduidig kleurensysteem op de kaart van de EU waarop burgers en bedrijven in één oogopslag kunnen zien hoe de epidemiologische situatie ergens is. Nu deelt elk land op eigen houtje gebieden in kleurencodes in, wat volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen verwarrend is. Zo is Spanje momenteel rood reisgebied voor Belgen, oranje voor Nederlanders en groen voor de Fransen. Begrijpen wie begrijpen kan. Een bijkomend effect hiervan is dat reizigers steeds vaker, en zonder enig probleem, via luchthavens in de buurlanden vertrekken.

De commissievoorzitter wil ook overal dezelfde regels voor reizigers die terugkeren uit een rode zone.

"Het vrije reizen is een van de meest tastbare voordelen van de Europese Unie", zei Ursula vrijdag in Brussel. "Vanwege de coronapandemie hebben veel regeringen de afgelopen maanden reisbeperkingen ingesteld. Het is inderdaad heel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus te proberen in te perken. Maar we hebben meer duidelijkheid en voorspelbaarheid nodig".

De commissie stelt voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) elke week een actuele kaart met gebieden in groen, oranje en rood te laten uitgeven op basis van gegevens van de nationale autoriteiten. Daarnaast beveelt ze de Europese regeringen aan coronatests in te zetten om het gemakkelijker te maken voor mensen om te reizen. Ze maakte duidelijk dat

 

"geen enkele inwoner van de EU mag de toegang ontzegd worden tot een ander EU-land."

 

De praktische uitwerking van die gemeenschappelijke kleurencode is wel niet voor meteen. Er zijn behoorlijk wat verschillen: sommige landen testen veel, andere weinig, waardoor het moeilijk is om de besmettingsgraad goed te kunnen inschatten. Er is daarover al een discussie geweest tussen de ambassadeurs van de lidstaten, maar die verliep blijkbaar moeizaam, afwachten of de 27 lidstaten tot een compromis zullen komen.