Zo ontsnap je na je reis aan de quarantaineverplichting
October 08, 2020
Hoe voorkom je dat je na je reis in quarantaine moet en een test moet laten afnemen? Het antwoord is heel eenvoudig: door je op reis veilig te gedragen. De titel van dit artikel is misschien wat sterk neergezet, maar we hebben het hier niet over een illegaal achterpoortje. Wel over een nieuwe regel die recent van kracht is gegaan en die goed gedrag beloont. Wie zich op reis veilig gedraagt hoeft bij terugkeer geen COVID-19 test of quarantaine meer te ondergaan, ook niet bij terugkeer uit een rode zone.
We moeten even terug naar 23 september. Toen werden op de laatste Veiligheidsraad van interim-premier Wilmès enkele belangrijke versoepelingen op gebied van reizen aangekondigd.
Zo zijn reizen naar rode zones sinds 25 september niet langer verboden, maar worden ze sterk afgeraden. De verplichte quarantaine van 14 dagen bij terugkeer uit een rode zone werd teruggebracht naar 7 dagen. (*)
Bovendien was er sprake van een zelfevaluatie formulier, waarbij je zelfs onder de quarantaineverplichting onderuit kan komen.
Ondertussen staat deze zelfevaluatie vragenlijst online. Hij werd geïntegreerd in het reeds bekende Passenger Locator Form, dat iedereen bij een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland moet invullen bij terugkeer naar België.
Waar dient deze vragenlijst voor?
De zelfevaluatievragenlijst bevat enkele vragen over de omstandigheden van je reis en/of verblijf in het buitenland.
Op basis van je antwoorden wordt automatisch een risicoscore berekend. Deze score maakt het mogelijk om de mate van besmettingsrisico in te schatten dat je tijdens je reis en/of verblijf in het buitenland opgelopen hebt.
Als je terugkeert uit een rode zone en een lage score behaalt, hoef je niet in quarantaine te gaan of je te laten testen op Covid-19.
Normaal is een test en quarantaine bij terugkeer uit een rode zone verplicht, maar niet wanneer je een lage risicoscore behaald via de zelfevaluatie. Heb je veilig gereisd en heb je de basis maatregelen zoals social distancing, het dragen van een mondmasker en het regelmatig wassen van je handen gevolgd, dan komt de verplichting te vervallen.
Hoe vul je de vragenlijst goed in?
Om de juiste beoordeling te krijgen, is het erg belangrijk dat je de vragen eerlijk beantwoordt.
Er is geen enkele mogelijkheid om te controleren of je eerlijk antwoordt. Toch gaan we uit van de goede intenties en burgerzin van onze reizigers. Eerlijk antwoorden is een must voor je eigen gezondheid en die van anderen.
Wat gebeurt er met de gegevens die in de vragenlijst zijn ingevuld?
Je antwoorden worden alleen gebruikt om een algemene risicoscore te berekenen en worden niet opgeslagen.
Welke vragen moet je beantwoorden?
Zoals je merkt zijn de vragen heel eenvoudig. Als je je verantwoordelijk gedraagt op reis en de lijst eerlijk invult zal je sowieso een lage risicoscore krijgen, waarbij je niet langer een test of quarantaine moet ondergaan, ook al kom je uit een rode zone. Het staat je natuurlijk altijd vrij om dit toch te doen.
Wat verstaat men onder veilig reizen?
Dat kunnen we onrechtstreeks afleiden uit de vragenlijst:
regelmatig je handen wassen
een mondmasker dragen waar nodig
social distancing bewaren
beperkte reisbubbel
veilige accommodatie
veilig transport
geen onnodige risico's bij activiteiten
Concreet
Kan ik op vakantie of zakenreis naar een rode zone? Ja, al wordt het door de overheid afgeraden.
Moet ik bij terugkeer een test laten afnemen en in quarantaine gaan? Niet als je een lage risicoscore krijgt op basis van de zelfevaluatie vragenlijst.
Wat als ik een hoge risicoscore krijg? Dan moet je een test laten afnemen en moet je verplicht 7 dagen in quarantaine. (*)
(*) Ondertussen werd de quarantaineregel nog eens aangepast. Wegens beperkte testcapaciteit moet iedereen die uit een rode zone komt, een hoge risicoscore krijgt, maar geen symptomen vertoont geen test meer laten afnemen. De quarantaine wordt dan wel 10 dagen ipv 7 dagen.
Hier kan je het Passenger Locator Form en alle verdere informatie vinden